Латински дезертьори в армиите на местните балкански владетели (1210–1238) - Иванов, Владислав (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 2025)
Основната цел на материала е да анализира избрани изворови данни, които съобщават за преминаването на войници от армията на Латинската империя в лагера на нейните балкански противници в периода между 1210 и 1238 г. Текстът се спира подробно върху информацията по темата, съдържаща се в съвременни на събитията източници, между които писма от кореспонденцията на римските папи Инокентий III (1198–1216) и Григорий IX (1227–1241), латинския император Анри дьо Ено (1206‒1216), римуваната хроника на Филип Мускес (пр. 1220 – 1282) и др. С помощта на съвременните научни методи авторът предлага реконструкция на събитията и причините за преминаването на латинските бойци на страната на местните владетели.