Динамика на идентичностите по примера на власите от Видинския регион - Маркова, Мира (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 2025)
Проблемите на идентичността продължават да бъдат актуални теми в етноложките и антроположките изследвания, доколкото социално-икономическите реалности и през XXI в. постоянно поставят човека на изпитание. Една от стратегиите за оцеляване на отделния индивид е да потърси опора в общностите, много често стъпвайки на исторически обусловени маркери като общност на езика, споделено общо минало, единен териториален обхват на обитаване, локална култура, обичайно-обредна система. В хода на настоящото изследване ще бъдат сравнени резултати от проведено проучване от средата на 90-те години на ХХ в, когато имах възможност да попадна в експедиции на проф. Иваничка Георгиева във Видинско, както и резултати от теренно-етноложко проучване, проведено през 2023 – 2024 г. и финансирано по проект „Динамика на идентичностите в Дунавския регион“. В центъра на изследването са идентичностите на власите от Видинския регион. Представят се аспекти от проявлението на тяхната идентичност, която отчита сложната икономическа и демографска ситуация в Северозападния регион на България.