Екосреда и жизнени традиции по горното течение на българския участък на р. Дунав (етноложко изследване по примери на гр. Лом и селата Арчар и Долни Цибър) - Йорданова, Кремена; Коцева, Виолета (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 2025)
Студията представлява етноложко изследване по примера на три населени места в Северозападна България, разположени по протежението на р. Дунав. С помощта на качествена етноложка методология и при използването на техники от свързани научни полета като история, изследването очертава промяната в отношението между човешка и природна среда по примера на гр. Лом и селата Арчар и Долни Цибър. Теоретично студията се отнася към направлението на културната екология, което теоретизира отношението между човек и природа и взаимните влияния и въздействия. Влиянието на географския фактор върху културните характеристики, поминъчната структура и идентичността на местното население също е обект на анализ. В заключение се обобщава формирането на т.нар. културни пейзажи като резултат от човешката дейност и тяхното последващо влияние върху ежедневието на хората, живеещи по поречието на реката.