Завръщане към европейската конституционна традиция след 1989 г. - Баева, Искра (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 2012)
Конституцията на Република България, приета от Великото народно събрание на 12 юли 1991 г., е четвъртата по ред българска конституция. Въпросът дали четири конституции не са достатъчни или са твърде много за страна със 130-годишно съвременно съществуване е схоластичен и неисторичен, тъй като нивото на конституционализъм се определя не от броя на конституциите (САЩ все още имат само една конституция, а Великобритания изобщо няма писана конституция), а по-скоро от успешното им функциониране в конкретните обществено-политически условия на страната. В българския случай за по-малко от век и половина страната претърпя дълбоки трансформации, които промениха неколкократно нейното геополитическо положение и роля и които всъщност наложиха и търсенето на конституционна легитимност на новата социална ситуация.