Начални страници, съдържание и автори - ГСУ. ИФ (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 2017)
ГСУ 102 е посветен на 90 годишнината от рождението на известния български историк Евлоги Бужашки. Разнообразното му съдържание включва статии върху българската история и тази на Османската империя. Ал. Николов анализира ценното съчинение на Хайтон от Корикос "История на татарите" и прилага превод, изцяло подготвен от латинския текст, издаден през 1906 г. Н. Иванов разглежда политиката на Франция и дейността на Йезуитския орден за образованието в Османската импреия от 1835 г. до Първата световна война. В. Рачева изяснява основни моменти от биографията на Ю. Венелин в контекста на нейните проучвания за ролата на историците и историята в политиката на Русия за установяване на трайно влияние на Балканите и над българите. На базата на новоткритите, труднодостъпни документи от АВПРИ /Архив внешней политики Росииской империи/, И. Макарова проследява историята на подписването на Будапещенската конвенция от 1877 г., като важен момент в Източната криза и опазването, с разширяване руското влияние на Балканите. В. Янчев разглежда политиката на Ал. Стамболийски в периода 1919-1920 г. спрямо политическите си противници и ролята на българската армия. Пл. Стоянова представя аналитичен текст върху политиката за трудова заетост сред циганското население в България през социализма /1945 - 1989/. Статията на В. Михайлова изяснява влиянието на инцидента със свалянето на израелски самолет на 27.07.1955 г. върху българо-израелските отношения. В края на тома са включени данни за авторите.