Армията и войната на Стамболийски с „вътрешните врагове“ (октомври 1919 - март 1920 г.) - Янчев, Веселин (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 2017)
Въз основа на автентичен документален материал изследването разкрива идеологическите и политическите възгледи на Българския земеделски народен съюз (БЗНС) и предприетите от коалиционното правителство на Александър Стамболийски стъпки за елиминиране на дясната опозиция (бившите управляващи либерални партии), както и на лявата (комунисти, социалдемократи, анархисти). Акцентът е поставен върху използването на армията за осъществяване на политиката на управляващата коалиция чрез запазване на наложеното военно положение, цензурата и барабанните военни съдилища. статията изследва мерките, предприети от гражданските и военните власти за овладяване на стачките от 24 - 25 декември 1919 г. и за предотвратяване и потушаване на транспортната и политическата стачка в края на 1919 - началото на 1920 г. Обяснено е разминаването между позициите на военните и политиците по отношение на начините за преодоляване на тежката следвоенна криза. Докато военните симпатизират на исканията на народа и са готови да бъдат арбитри, аграрните министри заплашват с духа на революцията и заемат твърда и агресивна позиция на безкомпромисност, търсейки конфликт, който да им позволи да потиснат „вътрешните врагове“ отляво. Изводът е, че в този критичен момент армията остава лоялна към властите. Това проправя пътя към нови парламентарни избори и формиране на еднопартийно аграрно правителство.