Франция и образователната дейност на Ордена на йезуитите в Османската империя: (1835-1914) - Иванов, Николай (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 2017)
От средата на 30-те години на ХІХ в. до началото на Първата световна война (1914-1918 г.) йезуитите развиват и ръководят с активната финансова и дипломатическа подкрепа на Франция и Ватикана множество образователни и религиозни институции в Османската империя, които през годините се превръщат във водещи пропагандатори на френското културно влияние и западните ценности сред местното население. Обществото на Исус извършва мащабна образователна дейност и управлява десетки начални училища за момчета и момичета в Сирия и Ливан. Свещениците управляват и университета „Свети Йосиф“ в Бейрут, който се превръща в най-значимото учебно заведение на обществото в Ориента. В началото на 80-те години на ΧΙΧ в. мисионерите се установяват в Мала Азия. Следвайки многовековните си традиции в областта на образованието, монасите организират начални и средни училища към мисиите си, като предоставят на подрастващите в региона възможността да достигнат до постиженията на западната католическа култура.