Работна заетост сред циганското население на България в годините на социализма: (1945-1989) - Стоянова, Пламена (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 2017)
В статията е направен кратък преглед на начина на живот на българските цигани в България преди 1944 г., но основният фокус на това изследване е върху заетостта на циганите в социалистическа България. Подробно е разгледан преходният период след Втората световна война, когато в живота на българските цигани настъпват радикални промени. Заетостта на циганското етническо малцинство в селскостопанската работа и в процеса на индустриализация, както и последващото създаване на циганската интелигенция също са важна част от статията. Новите възможности за работа, които се откриват пред българските цигани в периода на социализма, и реакциите на малцинството спрямо тях са представени и анализирани обстойно.