Епидемията от едра шарка и Френско-пруската война (1870 - 1871) - Кръстев, Любомир (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 2019)
Една от най-смъртоносните пандемии от дребна шарка в европейската история, разпространението на болестта през 1870-1875 г. е свързано с благоприятните условия, дължащи се на контакта на заразените френски военнопленници с германското цивилно население. Общият брой на загиналите от пандемията е петстотин хиляди европейци. Основният фокус на това изследване е ефектът от пандемията от дребна шарка в френската армия по време на войната с Прусия през 1870-1871 г. - въпрос, който продължава да лежи в неизвестност. Новите изследвания в областта на историята на медицината и ценните исторически източници показват, че дребната шарка е имала опустошително въздействие върху френската армия по време на войната, тъй като повечето от войниците ѝ не са разполагали с ваксини срещу вируса Variola. За разлика от френската, пруската армия е разполагала с ком- ваксинация от 1834 г. и германските войници са били защитени от болестта по време на целия конфликт. Зашеметяващият крах на Франция във войната, довела до обединението на Германия, се обяснява не със стратегическите и тактическите способности на пруската армия, а по-скоро с ефекта, който болестта оказва върху французите.