Политиката на Българската комунистическа партия към българския футбол (1944 - 1989) - Борисов, Теодор (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 2019)
Като най-популярен от всички спортове, футболът е един от социалните феномени на XX век. Поради тази причина по време на социалистическата епоха Българската комунистическа партия (БКП) иска да контролира красивата игра по същия начин, както всеки аспект на обществото. За разлика от спортистите в индивидуалните спортове (борба, бокс, вдигане на тежести), футболистите не могат да печелят олимпийски, световни и европейски титли и не се вписват в системата за пропаганда на българските спортни постижения (съответно постиженията на режима). Въпреки това футболът е най-подкрепяният спорт в социалистическа България и приоритет на всяка спортна организация, която не се съобрази с неговите успехи. Ето защо най-важните намеси на ВСР във футбола (1970 г. след провала на Световното първенство по футбол през същата година и 1985 г. след скандала по време на финала за Купата на България между „Левски“ и „ССКА“) бяха свързани със санкции, които не доведоха до положителни промени и спряха развитието на този спорт.