Предговор - Николов, Георги; Павлов, Павел (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 2023)
От 10 до 12 май 2019 г. в София се проведе международна научна конференция на тема: „1000 години от учредяването на Българската автокефална архиепископия в Охрид“. Тя бе организирана съвместно от Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Македонския научен институт. С доклади и научни съобщения в нея взеха участие историци, филолози, богослови, музиковеди и изкуствоведи от България, Германия, Гърция, Полша, Северна Македония и Сърбия. В духа на научната толерантност бяха изказани различни мнения, имаше дискусии и коментари. По различни причини издаването на материалите от този научен форум се забави. Настоящият 105. том на Годишник на Софийския университет - Исторически факултет съдържа част от докладите на конференцията, които авторите любезно предоставиха за печат. Надяваме се да зарадваме научната общественост у нас и в чужбина с настоящата публикация.