Веселин Бешевлиев и дейността му в Института по балканистика - Бешевлиев, Боян; Ракова, Снежана (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 2023)
Статията представя дейността на член-кореспондента на БАН В. Бешевлиев за периода 1964-1975 г., по-специално когато той ръководи група по „Историческа география“ в Института по балканистика. Коментирани са някои от публикациите му по посочените проблеми, както и дейността му по издаването на тематични сборници по антична и средновековна историческа география на Балканите. За целта са привлечени документи от личния архив на проф. д-р Тапкова-Заимова, от личния архив на Б. Бешевлиев и някои публикации на страниците на „Etudes Balkaniques“. Представен е и приносът на самата проф. д-р Тапкова-Заимова, която наследява В. Бешевлиев на поста ръководител на катедрата (до 1989 г.). Второто поколение млади (тогава) учени, поели по пътя на изследванията в областта на историческата география, е представено от В. Бешевлиев и Е. Тодорова.