Начални страници и съдържание - ГСУ.ИФ (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 1979)
В том 68 от ГСУ-ИФ са публикувани материали от Античността до съвременната обща история и една студия с археологически материали от Габрово. Съдържанието е в началото на тома, като всички статии и студии са на български език с резюмета на френски, немски и английски език. Ал. Фол публикува студия, трета по ред, посветена на гръцките извори за историята на Древна Тракия и по-точно Тукидидовата "Археология", като следва стратиграфсикя принцип на анализ на писмените сведения от един автор. Г. Сотиров разглежда политическите и социалните аспекти на първоначалното разпространение на християнството в Чехия IX-X век. Ел. Савчева анализира в подробности документалите свидетелства за живота и дейността на севастократор Стрез. В статията на Й. Николов Мартин Лутер е характеризиран като човека на епохата между Средновековието и Новото време. Цв. Георгиева предлага добре аргументирана теза за произхода и социалната същност на българските чорбаджии от XVIII в. В. Георгиев навлиза в детайлен анализ на историята на Народния сговор. Хр. Стефанов проследява политиката на Радикалната пария по време на управлението на Демократическия сговор 1923 - 1931 г. Следващите две статии са посветени на съвременната история: М. Лалков предлага своя прочит на сложните българо-югославски отношения в периода септември 1944 - февруари 1947 г. ; Г. Гунев анализира системата на апъртейда в южноафриканската република. Последната студия на Ат. Милчев разглежда с богат археологически материали историческото развитие на Габрово и региона през праисторическата епоха и през Античността.