Българите във Византийската империя - Божилов, Иван (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 1980)
Между различните народностни групи, играли важна роля в цялостния живот на Византийската империя - готи, арменци, грузинци, франки, тюрки - значително място се пада на българите . .,Българският въпрос" с неговите две страни - отношенията с българската държава и съдбините на българите, живеещи във Византия, стоял пред империята в продължение на 7-8 столетия. Два са основните фактори, които поддържали в продължение на векове силното действие на този феномен. От една страна, географската близост между двете страни, която обуславяла непрекъснатите междудържавни отношения и улеснявала значително придвижването на по-големи или помалки етничес1ш групи (и в двете посоки). От друга страна, не по-малко важно било приобщаването на българите (след приемането на християнството в 864 г.) към византийската общност - едно събитие, което променило коренно дотогавашния исторически път на България. Като прибавим към тези два основни фактора първоначалната инфилтрация на славяни и прабългари в земите на империята, ще получим тази база, върху I(оято се развивал в продължение на столетия въпросът българите вьв Византия.