Походът на Наполеон Бонапарт и процесът на национално оформяне в Египет - Пеев, Йордан (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 1980)
Египетският поход на Наполеон Бонапарт ( 1798-1801) има изключително важно значение за арабските народи. Трайните последици от това събитие започнаха веднага да се изявяват, историческите му измерения, вместо да избледняват, с времето получават все по-убедително потвърждение. Трите години френско военно, политическо и културно присъствие са начало и първообраз на обществени процеси, изменения и изяви, които продължават вече две столетия. Настъпва нов етап в историята на арабския свят - епохата на европейското колониално нашествие и господство и на разгърналото се националноосвободително движение.