Просветната политика на правителството на Народно-либералната партия - Радева, Мария (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 1980)
Образователната политика на държавата в класовото общество се определя от общите насоки на политическото и културното развитие на страната. Тази зависимост, както и отсъствието на специални изследвания в историческата литература, оправдава историоrрафския интерес към проблемите на културната политика - в частност на просветната политика на българските буржоазни правителства през първите три десетилетия след Освобождението. Просветната политика на втория стамболовистки режим не е била предмет на специално изследване в нашата историография. Оценки за нея са били изказвани в различно време в историко-педагогическата, политическата и мемоарната литература, излязла до победата на социалистическата революция. Те се отличават с обособяването на два периода в училищната политика на Народно-либералната партия-до 3.ян.1907 г. и след тази дата. Това разграничение се идентифицира с „политиката на м-р Шишманов" и „политиката на м-р Апостолов".