Съединените щати, планът Маршал и проблемите на европейското единство - Стоянов, Борис (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 2023)
Проучването изследва променящото се отношение на Съединените щати към европейското обединение в края на 40-те години на ХХ век. Първоначално безразлични, САЩ в крайна сметка приемат европейския проект като ключов аспект на външната си политика. Тази промяна настъпва през 1947 г., когато САЩ признават многобройните ползи от европейската интеграция. С настъпването на Студената война САЩ обвързват интересите си със сигурността и стабилността на Западна Европа, разглеждайки я като демократичен и проспериращ регион. САЩ смятат Западна Европа за надежден партньор в глобалната свободна търговия и ограничаването на комунизма. Администрацията използва икономическите инструменти на плана „Маршал“, за да подкрепи създаването на Съединени европейски щати, като крайната стратегическа цел е да се постигне политическа федерация в бъдеще. Специално внимание е отделено на усилията на висши американски дипломати и политици да убедят Конгреса на САЩ и европейските партньори в ползите от интеграцията, както и на реакцията на западноевропейците на призивите за наднационално обединение, идващи отвъд Атлантика.