Интеркултурното образование в музея: българският пример - Маркова, Мира; Витанова, Елена (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 2023)
Чрез образователната си функция Етнографският и Историческият музей в началото на XXI век са призвани да подпомагат процеса на изграждане на нова духовност, основана на толерантност при възприемането на другостта в нейните исторически, конфесионални, социални и културни форми. В тази връзка интеркултурната перспектива в образователните дейности на етнографския и историческия музей е споделена гледна точка, основана на взаимното опознаване, диалога и взаимодействието между културите при запазване на идентичността на всяка от тях. Ролята на тези музеи като част от „националния разказ“ също е много важна, но в контекста на европейската ориентация на България. В статията са представени акценти от изследване на необходимостта и значението на съвременни интеркултурни образователни програми за етнографските и историческите музеи. Представени са изводи от функционален анализ на ролята на българските музеи в междукултурния диалог в периода 2012-2020 г. Анализът е извършен чрез метода на качественото изследване. В този контекст са интерпретирани резултатите от проучване на мнението на музейни специалисти и директори на етнографски и исторически музеи в България за ролята на музея за ефективен междукултурен диалог. Използван е методът на дълбочинното интервю.