Проблемът за местната власт при подготовката и приемането на конституцията на НР България от 1947 г. - Мантарлиев, Йордан (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 2007)
Статията проследява етапите в подготовката и приемането на новата Конституция на Народна република България през декември 1947 г. Очертани са основните възгледи както на управляващите политически партии, така и на тези в опозиция относно бъдещото държавно и политическо устройство на страната, елемент от което са местните органи на управление. Предмет на анализ е заимстването и внедряването на чуждестранен опит, предимно съветски и югославски, при организирането на структурите на местните органи на властта.