"Срещу слънцето". Евразийството в Русия: Архетипи и епигони на отрицателната идентичност - Григорова, Дарина (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 2007)
Евразизмът е съдържанието на царската философска мисъл на руската емиграция след Октомврийската революция от 1917 г., която е провъзгласена в България през 1921. Произходът на евразийската система се крие преди официалното ѝ раждане в София. Формирането на евразийския модел може да се проследи до началото на ХХ век (1905-1917 г.).