Франция, Балканите и българският народ през XIV-XV в. - Цветкова, Бистра (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 1983)
Статията е първи опит за цялостно разглеждане на историческите отношения между Франция и българските земи на фона на френската левантска политика и на цялата балканска политическа ситуация по време на османското нашествие и установяване на османска администрация в Югоизточна Европа. Въз основа на научните сведения, идващи от френски хроники, истории, меморали и от официални данни на османските Балкани и някои други източници, се прави комплексен критичен анализ и се правят изводи. Тук се разглеждат и се правят изводи за характера на историческите отношения между френската държава, Бургундското херцогство и народите от Югоизточна Европа. Очевидно е, че интересите както на Франция, така и на Бургундия към тези балкански народи се определят от целта за организиране на по-късни кръстоносни походи по вътрешни мотиви на Варлон. Началото на 15 век е краят на една фаза във френската левантска политика, но същевременно е краят на нейната инициатива в кръстоносните походи, които сами по себе си губят смисъл.