Съветски архиви. Организация и проблеми на комплектуването им (1917-1981) - Матеева, Мария (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 1983)
В статията се разглежда развитието на архивното дело на СССР от победата на Великата октомврийска социалистическа революция до наши дни и практиката при определяне стойността на документите за държавно съхранение. Първата част разглежда мерките, предприети от съветското правителство за реорганизация и централизация на архивите и съсредоточаване на документите в държавни хранилища, което улеснява тяхното използване за научни, политически и културни цели. Въз основа на правителствени постановления и научни публикации е показано формирането на Държавния архивен фонд, както и мрежата от централни (общосъюзни), републикански, регионални архиви и тяхното документално съдържание. Втората част се занимава с теорията, методите и практиката за оценка на документите на научна, политическа и културна основа и методите за тяхното попълване.