Към проблема за историческата достоверност на ранните римски цензови числа (средата на VI в. пр. Хр. - 294 г. пр. Хр.) - Митов, Димитър (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 2006)
Изследването се занимава с данните от ранните римски преброявания от предполагаемото време на т.нар. Сервийска реформа в средата на VI в. пр. Хр. до началото на III в. пр. Хр. Целта на на изследването е да спомогне за изясняването на два основни проблема, свързани с ранните преброителни данни - тяхната автентичност и използваемостта им за целите на изучаването на историята на Ранния Рим. Извършено е подробно изследване на фигурите от преброяванията, различните им прочити в текстовете на античните автори и съответните наративни данни. А основната част от информацията е организирана в 14 таблици с цел по-голяма яснота и подкрепа за по-нататъшни изследвания. Установено е, че цифрите от преброяванията, отнесени към определения период и особено към годините 550, 508, 503, 465 и 294 пр. Хр., са трудно проследими на времето, за което се съобщават, несъвместими с останалата латинска и гръцка литературна традиция за Ранния Рим и следователно неавтентични, умишлено или неволно подправени. Направено е заключението, че данните от ранните римски преброявания са крайно ненадеждни и поради това неизползваеми за демографски анализ на историята на Ранния Рим до началото на III в. пр. Хр. Някои основни тенденции в демографското и политическото развитие на Рим през V и IV в. пр. Хр. като нарастването на броя на гражданите и разширяването на Ager Romanus са осветлени с помощта на наративни данни, но не и на дискредитираните данни от ранните преброявания. Някои важни фактори за развитието на римското гражданство през същия период също са очертани. А ясното разделение между литературни и исторически факти се поддържа в целия текст, тъй като всички запазени литературни източници са съставени десетилетия или дори векове след обсъжданите събития.