Един поглед върху магията, наречена "Китайска коприна" - Малинова, Мариана (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 2006)
В продължение на хиляди години Древен Китай е бил единственото място в света, което е притежавало и пазило тайната на производството на коприна. Жителите на страната владеели изкуството да създават различни разновидности на копринени платове, дрехи и аксесоари с неповторимо великолепие и елегантност. Настоящата статия разглежда феномена „китайска коприна“, като използва археологически и епиграфски данни, за да вникне в проблемите на нейната поява, мястото ѝ в йерархията на древните материални ценности и значението ѝ в съзнанието на китайския народ. Авторът обсъжда също така древните митове и легенди, третиращи теми, свързани с черничевото дърво, копринената буба или различните божества, свързани с тях.