Подаръците в дипломацията на средновековните българи - Ангелов, Петър (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 2006)
Изследването на дипломатическата практика през Средновековието показва, че в нея се отделя значително място на важно място е било отредено на строго определен церемониал и определени форми на поведение форми на поведение, които е трябвало да бъдат спазвани от преговарящите. В по-голямата си част са били традиционни и неписани правила на поведение, чийто произход може да се проследи до началото на човешката цивилизация. Не на последно място сред тези правила беше един важен елемент - размяната на подаръци. Размяна на подаръци. Получените източници, предимно от византийски и западен произход, показват, че размяната на подаръци е станала неразделна част от дипломацията на българите. Дипломацията на българските ханове и царе. Става ясно, че размяната на подаръци не е била просто традиционен ритуал, предаван от векове, а необходим прагматизъм за изпълнение на определени цели. Подаряването на подаръци като елемент на дипломатическия церемониал имало и своите психологически измерения. Подаръкът можел да накара партньора да се почувства уважаван и ценен или обратното - да бъде пренебрегнат и унижен.