Ваймарската република и неуспешният преврат на Кап - Йотов, Добрин (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 2006)
„Ваймарската република и неуспешният Кап-Пуч“ е опит да се запише отново поредицата от събития, които разтърсват Генуа през март 1920 г. Намерението на автора е да предостави а частичен фон за а по-широко изследване на вътрешнополитическата криза през първите години от съществуването на Ваймарската република. Полученият труд е далеч от амбицията да бъде изчерпателен. Въпреки това той обхваща не само самия военен преврат, но и неговата предистория, както и редица непосредствени и дългосрочни последици. Акцентът е поставен върху политиката на кабинета Бауер в търсене на равновесие по средата между революционната левица и реакционната десница, нееднозначната роля, която Райхсверът играе в събитията, възхода на свободните профсъюзи като политическа сила. Анализът се основава на разнообразни източници, включително протоколи от заседания на кабинета, меморандуми, разработени от администрацията по конкретни проблеми, съвременни вестникарски публикации, пропагандни материали и др. Използвани са и някои по-ранни исторически изследвания, посветени на различни аспекти на пуча на Кап-Луетвиц и на общата политическа стачка.