Политически и икономически отношения на България с ГДР до 1953 г. в талвега на съветската Deutschlandpolitik - Йотова, Радостина (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 2006)
В статията се разглеждат политическите и икономическите отношения между България и съветската окупационна зона и ГДР до 1953 г. в паралел със съветско-източногерманските отношения през същия период. На първо място са разгледани различните етапи на съветската политика спрямо Германия политика и различните изследователски програми, свързани с нея, пренебрегвани. Поради зависимостта на България от СССР по основни въпроси на външнополитическата външната политика, няма място за самостоятелни български стъпки по германския въпрос. Въпреки това двустранните отношения не са лишени от противоречия. контактите между КНР и ГДР дават приоритет на външнотърговските отношения. В тях ясно личат взаимните интереси на двете държави. Въпреки цялата си солидарност с ГДР, КНР често се фокусираше върху собствените си интереси. Основните проблеми бяха въпроси, свързани с цените, сроковете и трудностите при доставките от двете държави. Въпреки постоянно нарастващия обмен на стоки, през този период не беше сключено дългосрочно икономическо споразумение. Поради неизпълнението на търговското споразумение всяка година завършваше с търговски дефицит от страна на ГДР.