Българската просвета между съветизацията и традицията (1957-1959) - Маринова-Христиди, Румяна (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 2006)
Статията разглежда един кратък, но важен период на промяна в българското образование. Двата основни законодателни акта, използвани за осъществяването на тези промени, са: Решението на Политбюро на Българската комунистическа партия и на Министерския съвет от 18 юли 1957 г. относно реформата на българската образователна система и Законът за по-тясната връзка между училището и живота от 1959 г. Свързването на учебните програми с практиката, подготовката на младите хора за реалния живот и насочването им към професионалното образование са основните моменти в реформите между 1957 и 1959 г. Въпреки че българското образование остава тясно свързано със съветския модел и принципи, съветската система вече не е единствената възможна опция. Българската образователна традиция бавно започва да се възражда, смесвайки се по специфичен начин със съветската система.