Начални страници и съдържание - ГСУ-ИФ (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 2006)
Том 96–97 на Годишник на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Исторически факултет включва научни изследвания на преподаватели, докторанти и изследователи, представящи широк хронологически и тематичен обхват – от Античността до края на ХХ век. Публикациите разглеждат проблеми от политическата, социалната, културната и стопанската история в национален и международен контекст. Сред застъпените теми са: ранноримската демографска статистика, културните символи на китайската цивилизация, ренесансовата политическа мисъл за „турската опасност“, дипломатическите практики на средновековните българи, развитието на историческото образование в България, кризите на Ваймарската република, международните отношения през Първата световна война, антисемитската политика в нацистка Германия, българо-германските отношения в контекста на съветската външна политика, просветната система в периода на съветизацията и ролята на електрониката в икономическата политика на България през втората половина на ХХ век. Изданието отразява интердисциплинарния характер на изследователската дейност в Историческия факултет на Софийския университет и продължава традицията на Годишника като утвърден академичен форум за представяне на оригинални исторически проучвания и методологически разработки.