Прояви на българско народностно самосъзнание от времето на византийското владичество - Кацунов, Валери (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 2003)
Представената статия се състои от две части. Първата част представлява критически анализ на утвърдените в българската историческа наука теоретични постановки по широк кръг въпроси, свързани с народностното самосъзнание. Българските писмени извори от епохата на византийското владичество са обект на анализ във втората част на работата. Разкрита е структурата на българското народностно самосъзнание в условията на чуждо политическо господство. Показана е и динамиката в йерархията на елементите на самосъзнанието. Изследвани са също и отделни аспекти на съотношението между народностното и религиозното самосъзнание. Един от обектите на изследване в настоящата работа е процесът на формиране на система от специфични български ценности през Средновековието. Представен е също така опит за реконструкция на легендата за „каган Михаил“ и други български владетели и предводители, свързани със съдбата на Първото българско царство.