Кръстните знаци в сепулкралната живопис от Сердика (IV–VI в.) - Стойчева , Станислава (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 2000)
В студията се разглеждат проблемите на разпространението и развитието на кръста в гробниците от Сердика и IV-XI в. Авторът търси и коментира типа, техниката на изпълнение, цвета, местоположението и размера на кръстовете. Авторът показва, че тези критерии оказват влияние върху символиката на кръста. Изображенията от Сердика намират отражение в християнската литература и в художествените занаяти от този период.