Формиране и развитие на българското народностно самосъзнание през VII–X век - Кацунов, Валери (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 2000)
Изследването анализира проблемите, свързани с формирането и развитието на българското самосъзнание през VII–X век сл. Хр. Акцентът е поставен върху основните фактори, влияещи върху развитието на етнополитическото мислене, като особено внимание се обръща на ролята на църковната и светската власт в българското общество през Ранното средновековие. Проучването е разделено на два отделни периода, разграничени от Покръстването. Разглежда се ерозията на езическото самосъзнание както сред славяните, така и сред прабългарите, както и зараждането на ново, единно българско национално самосъзнание след Покръстването. Изследването се основава на писмени извори, като се подчертава фундаменталното влияние на християнската идеология върху тези преобразувателни процеси.