Жилищният въпрос при управлението на Демократическия сговор (1923–1931 г.) - Колев, Валери (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 2000)
Изследването, базирано на основни архивни източници и материали от пресата, разглежда правителствената и общинската политика относно строителството на жилища през 20-те години в България след Първата световна война. От една страна, то разкрива развитието на конкретни мерки на държавата и общините като ограничения върху частните къщи и апартаменти, насърчаване на ново строителство чрез държавен кредит и административни мерки, разпределение на недвижими имоти в рамките на градовете. От друга страна, може да се проследи различните социални проблеми по тази тема, изразени от политическите партии и различни професионални организации. Режимът на Демократическия сговор успява успешно да балансира сред тези проблеми и да реши сериозния социален проблем според националния опит по време на Първата световна война и непосредствения следвоенен период, следвайки и модифицирайки примера на европейските страни.