Търговското братство в Нежин и българските земи през XVIII в. - Митев , Пламен (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 1999)
Изследването проследява появата и развитието на „Гръцкото“ търговско братство в Нежин. Въз основа на руските консулски регистри в Яш и Букурещ е очертано точното място на „гърците“ от Нежин в сухопътната търговия между Русия и Османската империя през XVIII век. Направен е опит да се определи общият брой на българските мигранти в Нежин и да се изясни реалното въздействие на Търговското братство в Нежин върху икономическия живот на българите през периода на Ранното възраждане.