В андреона на Залмоксис - Попов, Димитър (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 1999)
В статията се анализира елинската версия на традицията за Залмоксис. В нея се показват два степени на посвещение – събиране в андреон (стаята, залата, където само мъжете имат право да присъстват) и оттегляне в подземното жилище или в пещерата и новото му появяване, за да се докажат възможностите за постигане на безсмъртие. Пътят към Залмоксис е реконструиран в хоризонтален и вертикален план като преход, който засяга смъртта в едно състояние и новото раждане (възкресение) в друго, както и посветената смърт. На тази основа се интерпретират и отношенията между Залмоксис и богините Хестия и Хера – персонификации; и същевременно с това най-висшите гръцки преводи – указания за Великата Богиня-майка на траките, в нейната най-свещена идентификация като Земята и заедно с това свещения брак с нея.