Праисторическото селище при с. Негованци, Радомирско - Георгиева, Петя (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 1993)
Поселището беше изследвано чрез малки сондажи през 1983 г. Установено беше, че мястото е било обитавано през късния енеолит (култура Криводол-Сълкуца), ранната бронзова епоха и ранната желязна епоха. В направените сондажи бяха открити останки от ненарушени строителни хоризонти единствено от късния енеолит. Някои от археологическите ситуации дават основание да се предположи, че става въпрос за селище, изградено върху наколна платформа. Възможно е и селището от ранната бронзова епоха да е било наколно, тъй като заблатеният терен не би позволил друг тип строителство през този период.