Средновековен некропол край Южната стена на Дръстър (Силистра) - Ангелова, Стефка (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 1993)
През 1986 г. по време на разкопки на южната крепостна стена на Доростол-Дръстър бяха проучени 102 погребения от външната ѝ страна и 3 от вътрешната. На базата на стратиграфските данни и регистрираните разрушения на гробните ями и дори на по-ранни скелети от по-късни погребения, са установени три хоризонта на погребенията в некропола. Датирането им е относително и се основава на анализа на масовия материал от културните пластове, в които са извършени погребенията, или от слоевете над тях. Най-ранните погребения са датирани в XII век, а най-късните – в първата половина на XIV век. Броят на гробовете от XIV век е малък, тъй като повечето от тях са били разрушени при по-късното строителство на това място. Некрополът е оставен от българското християнско население на града, а погребенията със северна и южна ориентация, съвременни на останалите, едва ли представляват реликт от езически погребален ритуал. Както и в останалите християнски некрополи от този период, в гробовете са открити лични вещи на погребаните – накити за глава и тяло, а много рядко – и ритуални дарове. Някои от накитите са произведения на художествените занаяти, а други са обикновени и широко разпространени в некрополите от това време. Най-голямо сходство изследваният некропол има със синхронния некропол, проучен на нос Калиакра, но съществуват и различия, чието обяснение е представено в настоящото изследване.