Саксония и Югоизточна Европа през XV - XVII в. - Гъркова, Веселка (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 1993)
В студията се изследва влиянието на австро-турските войни върху Княжество Саксония през XV-XVII век в политически, икономически и социокултурен аспект. Студията е изградена на базата на материали от архивите на Саксония. Комплексното изследване показва колко значима е била турската заплаха за военното и политическото развитие на цялата Германска империя и нейните територии. В студията също се анализира отражението на тези войни върху вътрешното развитие на Княжество Саксония – тяхното значение за правната и административната система, както и за укрепването на териториалната ѝ организация, включително за класовите и социалните конфликти в Саксония. Освен това се разглежда значението на тези войни за конфесионалната, респективно за имперската политика на саксонските князе. Социалният и общественият резонанс представлява най-значимия аспект от влиянието на турските войни върху Саксония, особено след битката при Виена през 1683 г. Той е представен в широк обществен контекст – от конфронтацията с османското присъствие до неговото приемане във всички аспекти на живота – икономически, културен и политически. Турската заплаха може да се определи и като един от най-значимите фактори за формирането и развитието на основните процеси във вътрешното развитие на Саксония в този конкретен период.