Прибалтийският въпрос в Руската империя през 60-те години на XIX в. Правителствената политика и славянофилите - Йосифова, Павлина (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 1993)
В работата се разкрива съдържанието на прибалтийския въпрос в политическия живот на Руската империя, неговото изостряне през 60-те години на XIX век и отношението към него от страна на правителствените среди и славянофилите. Прави се анализ на различните мнения относно степента на необходимата русификация в региона, чиято цел е запазването на руските имперски интереси в Прибалтика. Особено внимание се отделя на първата цялостна програма за русификация на този регион, която произлиза от обществени среди, несвързани с управлението. Автор на тази програма е видният славянофил Ю. Ф. Самарин. Анализът на правителствената позиция позволява на автора на статията да твърди, че правителството не е разполагало с подобна комплексна програма за русификация през разглеждания период. Специално се подчертава, че докато Александър II и неговите съветници подкрепят преди всичко отделни мерки, националистически настроените обществени среди настояват за цялостна русификация на неруското население в западните гранични райони.