Изследвания върху бронзовата епоха в Тракия І. Сравнителна стратиграфия на селищните могили от ранната бронзова епоха в Югоизточна България - Лещаков, Красимир (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 2000)
Трудът е посветен на почти неизследвания проблем на РБЕ в Тракия. Сравнителната стратиграфия на могили и синхронизацията на строителните хоризонти е разработена на базата на датиращи материали и особено на базата на керамиката и нейната орнаментика. В работата са използвани материали от могилите в Езеро, Нова Загора, Дядово, Караново, Веселиново и СВ. Кирилово (Кирилово). Предложената синхронизация ве включва в рамките на трите етапа на РБЕ в Тракия- Езеро А, Михалич и Св. Кирилово. Стратиграфският анализ на седиментите върху изследваните обекти, особено на керамичния материал, потвърждава разделянето му на три етапа. Въз основа на тази позиция, т. нар. "новозагорска култура" от средната бронзова епоха може да се постави в последния етап от РБЕ- Св. Кирилово и Михалич в рамките на културите от бронзовата епоха на Анатолия и Егейския регион. Досега се предлага съпоставимост на материали от етап Михалич в РБЕ 2 и от етап СВ. Кирилово в рРБЕ 3. Тезата се доказва и от наличието на вносна керамика в Тракия. Известната до момента информация не ни позволява да изясним прехода към СБЕ, тъй като горните слоеве на изследваните могили са силно повредени в късното време.