Човешките жертвоприношения на Залмоксис - Попов, Димитър (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 2000)
В студиата се анализират човешки жертвоприношения на Залмоксис. В най-общ план те предават атмосферата на механизма за осъществяване на ритуалната смърт и неговите многопластови семантични значения. Без да се противопоставя на аргументите, защитавани от отделни интерпретационни школи, изложението не следва абсолютизирана линия на тълкуване на обичайно-обредната практика. Авторовата интерпретация разкрива различните му идейни нива според епохата и мястото на съжителството му. Комплексът от първични данни включва и всички известни сведения за човешки жертвоприношения у траките. Според анализа те отново са във връзка със Залмоксис. Разкриват се редица допълнения към семантичните нива на внушение и възприемане на тези церемонии. Те се вписват в обширния географски ареал не само на Североизточна, но и на Югоизточна и Югозападна Тракия и в крайна сметка съвпадат и са доказателство за нейната локализация.