За датирането на славянската група "Попина-Гарван" в североизточна България и Северна Добруджа - Колева, Румяна (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 2000)
Статията поставя въпроса за играта на раннославянските паметници от типа Попина-Гарван. Липсата на предмети за датиране на обекти от този тип определя специалната роля на керамиката. Както цели съдове, така и фрагменти намират най-близки паралели в материали от Молдова, които не могат да бъдат датирани по-рано от средата на VII в. В Полина и Гарван няма керамика от типа Прага, Мак и Пенковски. Морфологичният анализ на керамиката показва, че първоначалната дата на паметниците от типа Попина - Гарван не може да бъде определена по-рано от средата на 7 век. Разпространението на паметниците в североизточната част на страната показва, че е разработено от определена група славянско население от Молдова.