Руската емиграция в България през 20-те години - Лунин, Александър (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 2000)
Статията е посветена на общите проблеми на руската емиграция в България през 20-те години, периода на пъвоначалното устройство в страната. В статията не се засягат политическите разногласия в самата емиграция. Основно внимание е отделено на проблемите на взаимоотношенията между руските емигранти и българските власти, правния статут на емигрантите, въпросите на заетостта и образованието. Проблемът за Врангеловия заговор от 1922 г. и проблемите, произтичащи от този конфликт, са засегнати като отделен въпрос. Положението на руските емигранти в България е дадено в сравнение с положението в Югославия и Чехословакия, като специално се подчертава, че тези три страни са направили максималното възможно за руската миграция. И на фона на това съпоставяне грижите на българската държава, отношението на властта и българския народ към руските емигранти показаха истинско братско отношение.