Идеи и програми за издирване и публикуване на писмени извори за Българската история - Нейкова, Андриана (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 2000)
Изследването е посветено на развитието на издателската дейност и археографията като специализирана теория и методология в България в периода след Освобождението до наши дни. Въз основа на нов архивен материал и анализ на публикувани издания на исторически извори са установени и характеризирани етапите, насоките и механизмите в организацията на издателската дейност. Проследява се постепенното натрупване на опит и създаване на традиции, както и влиянието на чужди теоретични и методически постижения и модели в тази област на познанието и практиката. Представени са и „забравените" идеи, програми и десетилетни усилия на И. Шишманов, В. Златарски, П. Ников, П. Мутафчиев, И. Дуйчев и други видни български историци, че в периода на издаване на исторически извори като многотомна поредица. Разкриват се оригиналните им възгледи за принципите и методите на работа в процеса на подготовка на документални издания.