Мисли върху теория на театъра - Хашъмова, Яна (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 1993)
Предметът на статията са характеристиките на театралната теория. Възможна ли е театрална теория как да я търсим? Предлагат се четири различни подхода при разработване на театрална и теоретична методология. Те сравняват характеристиката на театралната теория с характеристиките на традиционните теоретични науки от нютонов тип, а също така разкриват вътрешната структура и особеност на теорията на театъра.