Логико-епистемологичен анализ на екологическата антропология - Асенова, Соня (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 1993)
В тази работа се прави опит за постигане на основния критерий, въз основа на което, е възможно да се види единен оперативен методологичен принцип. Постигането на такъв критерий се осъществява чрез анализ на характерното проявление на научната рационалност в един клон на културната антропология. Основната концепция е параметърът на научната дейност, от гледна точка на рационален стандарт за изпълнение на изследователския процес. Сравнителният анализ на въведените параметри във всяка от трите основни области на екологичната антропология е първата стъпка към изграждането на интегрален логически и епистемологичен профил на тази фундаментална културологична дисциплина. Изпълнението на тази скоба е целта на тази работа.