Към типология на теориите на културата (Part 1) - Гинев, Димитри (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 1993)
В статията е направен критичен анализ на съществуващите класификации на културологични конструкции. Въз основа на това е възможно да се разработи трансцендентална типология, която е по-изчерпателна, отколкото анализирана. Типологията се основава на следните параметри: а) логическата структура на теорията; б) доминиращата процедура в процеса на конструиране на теорията; в) разбирането за онтологичния статус на културата, г) независимостта на теоретичната конструкция; д) темпорално измерение на теоризацията. Всички тези параметри имат значението на трансцендентални условия за тематизиране на културата. В типологията се отличават 32 вида.