Интелигенция и революция - Рийд, Кристофър (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 1993)
Авторът анализира отношението на руската интелигенция към Октомврийската революция, както и условията на съществуване на интелигенцията през революционния период. Показва отношението към революцията в различните групи. интелигенция. Той описва развитието на културния и интелектуален живот по това време – постепенното изолиране и влошаване на икономическите условия за съществуване на интелигенцията. Използвайки примера от живота на големи руски интелектуалци (писатели, поети, художници), той проследява съдбата на различни групи от руската интелигенция.