Демократическата партия в САЩ и движението за реформи в политическата система (1969-1971 г.) - Грозев, Костадин (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 1992)
Студията разглежда специфичното място, което заема Демократическата партия в започналото в края на 60-те години движение за реформи в политическата система на САЩ. Авторът търси отговор на следните въпроси: кои фактори пораждат исканията за реформи през разглеждания период; в каква степен състоянието на политическата система налага на демократите необходимостта от промени в тяхната структура и методи на работа; как партийният елит, особено либералното крило, се стреми да интегрира активизираните обществени групи в утвърдената двупартийна система. Анализира се кризата на т. нар. „коалиция на Новия курс“. Прави се извод, че с реформеното движение започва нов етап във вътрешната еволюция на Демократическата партия.