Ролята на "черния ислям" и политическото, икономическото и социалното развитие на Западна Африка - Крачунова, Дария (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 1992)
Статията разглежда влиянието на исляма върху политическия, икономическия и социалния живот на редица страни от региона на Западна Африка, особеностите на тази религия в Тропическа Африка и нейното развитие до особен синкретизъм, който позволява на много изследователи да използват определението „черен ислям“.Преплитането на исляма със социалистическата терминология се проявява ясно в страни с т.нар. „социалистическа ориентация” и превръщането ѝ в специфична идеология, засягаща вътрешнополитическата ситуация в тези страни.